2006/11/02

Svårt att slåss mot vädergudarna

Ja gott folk. Snön kom, så som den alltid gör. Och herreminje vad den ställer till det.

Samma visa varje gång. Varje år. Bilar åker av. Bussar blockerar vägar. Snöröjarna kommer inte fram i trafiken på grund av allt som står i vägen. Tågspåren snöar igen. Folk blir stående på perronger, i stationer eller sittande i bilar och bussar.

Läste Virtanens blogg där han hävdade att vore Sthlm NY skulle borgmästaren få avgå. Jag håller inte med. Inte alls.

Snön kommer alltid. Skillnaden i år är att det stormar rätt friskt. Vanligt snöfall klarar tågtrafiken av, inte när drivorna piskas samman till hårda vallar.

Vi hade problem i trafiken i Sundsvall i går. Avåkningar kommer vi aldrig i från vid första snön. Det finns alltid några optimister som tror och hoppas att de ska hinna lägga om till vinterdäck innan snön kommer, men lik förbenat gör de inte det.

Så de åker av.

Jag har läst massor av inlägg som säger något som liknar det här: ”Ja ni sthlmare kan inte hantera det här med snö ni. Så fort det kommer ett par centimeter så blir ni rådlösa. Här i Norrland däremot kan det komma en halv en meter utan att det märks i trafiken”.

Jo då. Det märks visst. Det finns optimister i hela detta avlånga land och varje år överraskas de och ställer till det för andra trafikanter.

I år fick optimisterna sällskap av riktigt vresiga vädergudar. Då är det svårt att vara förberedd... Och det är svårt att ploga vägar som blockeras av fordon eller driver igen med snö på fem röda sekunder.

Pratade med pappa som satt fast i Gävle, ett ställe som är vida känt bland oss som åker E4 eller nyttjar tågtrafiken. Där, precis vid knölen ut i havet, är det alltid problem med snön. Precis där piskas snön fram extra hårt varje år. Han satt på ett tåg som inte fick rulla längre och sa precis som jag ”Men det snöar i alla fall! Vintern är häääär”.

Alltid nåt positivt mitt i allt det vita. Snart blir det hundspann. Grillning. Kaffepannan som puttrar över öppen eld. Långfillingar och tjocksockar. Mmmmm...

”It's a marshmallow world in the winter, when snow comes to cover the ground. It's time for play, it's a whipped cream day, I wait for it the whole year round!”


Andra bloggar om:

No comments: