2007/05/06

Varg! Passa er!!

Ja herrejösses... Jag trodde i min enfald att Arne Weise kan något om djur. Jag trodde fel. Aftonbladet och Expressen skriver om hur Weise ”attackeras” i Kolmårdens hägn.

Men hallå... Jag blir alldeles matt. Titta själv på bilderna som Expressen lagt ut. En av vargarna hoppar upp på Weise, som tappar balansen och faller till marken. En av de andra vargarna ser ut att vilja slicka honom i mungipan, något som vargar gör när de bekantar sig. De hälsar!

Jag har själv varit i hägnet. Alfahannen Tromb morrade, men inte åt oss utan åt de andra i flocken för att hålla dem på plats. Visa vem som bestämmer. Ett helt normalt beteende bland vargar. Några av vargarna var nyfikna, närgångna. Hoppade upp och nosade, slickade på kinder och händer. Jag var inte det minsta rädd, bara fascinerad. Och än en gång undrade jag över varför folk i allmänhet är så rädda för dessa djur, varför de hatas.

Den här typen av rubriksättning är något som enbart bidrar till att spä på fördomarna om rovdjuren.

Och Arne Weise. SKÄMS på dig, gamla karl'n!

Uppdatering: Självklart ska man ha respekt för vargar, precis som man ska ha respekt för allehanda djur i naturen. Men har man bara ett uns förståelse för hur naturen fungerar så kan man också undvika att utsätta sig för faror. Jag är dock mer rädd för att bli sparkad av en älgko som försvarar sin älgkalv än att bli attackerad av vargar. Rovdjur, liksom andra djur, är skygga. Friska individer söker inte upp människor. De undviker oss.

Andra bloggar om: ,

5 comments:

Kanelbullen said...

Hej. Närå, kajäggen är på lagom avstånd. Vi kommer inte att störas av dom. Kajor är ett roligt släkte. Dom sitter på våra hästar och käkar eller plockar päls.Gillar dom.

Arne, Arne han var allt en riktig klant. Man ska inte visa sig kaxig hos vargarna. Min son har också varit där inne och honom ville dom bara slicka i mungipan.

Ha det!

El Frodo said...

No entiendo pura chingada de lo que dice aqui, pero el lobo de la foto esta chido!

Mona said...

Kanelbullen: Ja de kan vara rara, men jag är aningen skadad efter min dåliga upplevelse som du säkerligen förstår...

Carlos: Eh... Que? Alltså jag kan inte spanska, för det är väl spanska? I don't understand... Nån annan som kan? Letar översättningsmotor...

El Frodo said...

Yeah, You're Right... It's about the picture of the wolf! Well partially the wolf, because at first what really caught my attention was those blue eyes of yours... You have like a mysterious look... Very interesting!
Have a nice day!

Mona said...

Hm... *rodnar klädsamt* My eyes are green. Not blue... Vaffan... Tror de att alla svenskor är blonda och blåögda?