2006/03/29

Jag – en baglady

Jag har flyttat in i resväskan. Mitt liv ryms i en miniväska på två hjul. ”Rullrull rullrullrull, rullrull.” Den låter mot asfalt och kullersten. Men det känns fånigt att gå omkring och dra den, så för det mesta hivar jag runt den i handtaget. Just nu är den upplagd på en pall i mormors sovrum. Parkerad för tillfället.

Jo tack. Jag vill väldigt gärna återerövra min lägenhet, men det lär dröja läääänge. Men mormor är ju glad. Och hon är så rar och omtänksam. Så väskan får stå där ett par dagar till, innan den får bekanta sig med nya rum hos andra snälla vänner.

Just nu sitter jag kvar och lyssnar på Takidas nya skiva. Ska skriva en ”så låter den – spår för spår”. Har tappat bort mina ord och vet inte riktigt hur jag ska komma fram till en hel artikel. Men det ska gå det med.

Dessutom saknar jag min bredbandsuppkoppling där hemma. Jag kan inte nyttja nätet som jag vill, här på kontoret hinner jag inte med mig och när man är på bortaplan vill man ju hellre umgås med dem som våldsgästas. Därav min till synes totala frånvaro här och i andra forum. Men jag finns! Jag har inte medvetet glömt bort en endaste en av alla raringar där ute.

Well. Dags att återgå till texten. Och så småningom till mormor.

2006/03/23

Breaking news!!

Jag har hittat en dator! Jag sitter och funderar över skivorna jag ska skriva om, Kajsa Grytt, Da Buzz och nåt reggaeinfluerat gäng som jag för tillfället glömt namnet på. Och så funderar jag på vad jag ska skriva i min måndagskrönika. Tackar högre makter för att jag inte behöver skriva oftare, hur gör de som skriver näst intill varje dag? Hur kommer de på allt? Jag har påbörjat ett gäng krönikor, det gjorde jag när jag satt på tåget i tolv timmar från Kalmar. Men de lapparna ligger tyvärr i krigzonen som kallas lägenhet, och jag kommer inte på vad jag noterat på dem heller. Så jag får helt enkelt tänka om och hitta på nåt. Igen...

Jag sparar dock de inlämnade demoskivorna till nästa gång. Har inte hunnit med mig i lyssnandet och vill ge dessa demoband en ärlig chans. Det är de värda.

Nu ska jag ut i solen med mor och yngre bror. I morgon hoppas jag att det blir sol hela dagen lång. Vi planerar att åka ut med vovvarna till en tjärn, kanske åka lite släde men mest grilla korv, koka kaffe och njuta av sol. Kvällen ska jag spendera som barnvakt. Det var verkligen länge sedan jag blev betrodd... ;-) Men det är ingen fara, vi ska nog komma överens, de små liven och jag...

Njut av våren! Det ämnar jag göra.

2006/03/20

Long time...

Oj oj. Time flies när man åker runt på kurser landet runt. Jag har farit och flaxat och kuskat och tja... Då blir det inga uppdateringar på bloggen minsann. Men en av mina vänner säger bestämt att ”Bloggar är överskattade” så det kanske inte är så farligt. ;-)

Ja. Jag tänker inte säga så mycket om Carola. Hatar det faktum att svenskarna är så betuttade i henne, men det är inte mycket mer att göra åt den saken. Fast jag kommer att rösta enbart på finska Lordi. Så det så.

I övrigt då? Ja, min lägenhet är att klassa som en säkerhetsrisk för tillfället. Det är stambyte på gång och allt är en enda stor röra. Dessutom springer det byggare in och ut från sju på morgonen, så för en kvällsarbetare är det bara att fly. Lovar. Det är ingen lek. Det gör också att mitt bloggande hamnar på efterkälken. Har mina nödvändigaste attiraljer nedpackade i resväskan och flyttar runt bland släkt och vänner för att över huvud taget få sova, och det där med dator och uppkoppling på underliga platser har inte utretts riktigt än... Men vem vet? Det är minst sju veckor till av detta hattande så jag kanske hinner med den biten också.

Well. That's that.

Over and out.

(Skrattar hysteriskt åt att jag faktiskt loggade in på min gamla blogg och skrev detta inlägg... Sååå länge sedan var det ju inte jag bloggade ju...)

2006/03/12

En listig liten sak

Har Singellistan spelat ut sin roll? Med 300 sålda singlar kan man ta sig in i toppskiktet på listan.
300 singlar. Det är inte många det.

Jag reagerade över en notis i Sydsvenska Dagbladet i fredags. Malmöbandet Clark hade klättrat in på placering nummer sex, totalt okända för de större omgivningarna. De var lyckliga så klart, samtidigt konstaterades att det inte behövs så mycket för att ta sig in på listan.
Så jag började fundera. Den här typen av listor har alltid varit en måttstock på hur bra det går för en artist.
Klättras det på listan? Hur många veckor klamrar artisten sig fast vid placeringarna över 20-strecket? Ligger de kvar på tillräckligt bra placeringar tillräckligt länge kan managern börja planera för sommarturné eller skivbolaget för ytterligare singelsläpp.
Men nu då? Kan vi fortfarande använda Singellistan som ett mått på hur bra det går för en artist eller ett band?
Jag tvivlar.
Samtidigt är inte heller Nedladdningslistan, som levereras från Ifpi, skivbolagens branchorganisation, riktigt sanningssägande. De ledande legala nedladdningssajterna på nätet levererar statistik som Ifpi sedan sammanställer och publicerar som den senaste veckans mest nedladdade låtar. Men en av de största aktörerna, Apple music store, har valt att stå utanför listan vilket gör att deras bit av marknaden inte syns. Det vill säga 19 procent av alla de nedladdade låtarna i Sverige. 19 procent är en stor andel. Dessutom har det framförts kritik mot Cdon, som är den i särklass största försäljaren av nedladdade låtar, då de rätt enkelt kan få in artister på listan.
Cdons marknadschef Fredrik Bengtsson säger i en intervju i Göteborgsposten:
” Man kan till och med konstatera att om vi väljer att lansera en viss exklusiv låt så kommer den att hamna högt på Ifpi:s lista. Det ger omedelbart genomslag.”
Det är inte bara lite otäckt. Om Cdon får lite extra pengar från ett skivbolag kan de alltså få in artister på Nedladdningslistan. En lista som kan användas som ett vapen i marknadsföringen.
Om man tar och jämför Singellistan och Nedladdningslistan för vecka tio hittar man direkt stora skillnader.

Nedladdningslistan
1 (1) Lars Winnerbäck ”Ingen soldat”
2 (2) Marie Serneholt ”That's the way my heart goes”
3 (3) Sebastian ”Do what you're told”
4 (5) Melanie C ”First day of my life
5 (11) Anna Sahlene ”This woman”
6 (4) Laleh ”Live tomorrow”
7 (8) Bob Sinclar ”Love generation”
8 (9) Madonna ”Sorry”
9 (18) Kelly Clarkson ”Because of you”
10 (NY) Sonya ”Etymon”

Singellistan
1 (12) Da Buzz ”Last goodbye”
2 (1) Sebastian ”Do what you're told”
3 (2) Marie Serneholt ”That's the way my heart goes”
4 (4) Takida ”Losing”
5 (3) Chipz ”Chipz in black (Who you gonna call)”
6 (NY) Clark ”I don't need you”
7 (13) Madonna ”Sorry”
8 (5) Petter ”Det går bra nu”
9 (10) Melanie C ”First day of my life”
10 (Åt) Fronda ”Gå härifrån”

Madonna, Marie Serneholt, Sebastian och Melanie C finns på båda listorna, sedan finns det inte många likheter.
Frågan är om inte musikindustrin skulle tjäna på att slå samman dessa olika listor. Ju fler faktorer som kan påverka, desto mindre är risken att enskilda aktörer går in och manipulerar listorna. Dessutom får man en samlad bild av hur mycket en enskild artist faktiskt säljer.


Andra bloggar om: ,

2006/03/11

Mama I'm coming home...

Helvete heller. Det blir ingen hemgång. Jag trodde knappt att jag skulle komma norrut i går. Nära tolv timmar på tåg kan driva en till vansinne. Lovar.

Nu ska jag dessutom, trött och grinig som jag är, gå på 40-årskalas. Ett överraskningsparty. Well. Jag kanske får roligare än vad det känns som just nu.

Kursen var bra. Mycket bra. Självklart fanns det en del tråkigheter, men övervägande delen var en positiv upplevelse. Men, jag kommer nog inte att söka fler kurser i Kalmar. Jag pallar inte dessa långa tågresor.

Melodifestivalen. Ja. Jag har bara snabblyssnat här.

Mycket starka namn, men det finns bara ett som är värt att minnas i kväll. *slår på stora trumman* Carola. Helst av allt vill jag att hon åker ut, men hennes röst och låt håller långt i sådana här sammanhang. (Men hornen som sticker fram säger att Bodies Without Organs dansar ut henne i finalen) Låten är trist trots allt... Lite Tomas Ledin...

Over and out.

Andra bloggar om:

2006/03/07

På östfronten mycket nytt

Jag har kommit fram. Hatar att åka tåg genom halva landet. Fy vad det tar tiiiid.... Segasamt. Men jag fick underhållning i Stockholm där The Poodles möttes av ett glatt uppbåd. De kom med tåget som jag skulle åka vidare med. Stativ, rockposer och lite skojig attityd. Om ett år kommer vi kanske inte ihåg dessa skrällande herrar, men just nu gläds jag åt den friska (om än gamla) vinden.

Kursen är bra. Jag trivs. Än så länge är det givande och trevliga kurskamrater.

Se där. En kortfattad lägesrapport.

Njut av livet kamrater! (Även om det är ruggigt kallt den här vintern, till och med i Kalmar ligger snön och gradantalet är tvåsiffrigt minus.)

//M

2006/03/04

Festen

Här kan du lyssna på låtarna.

Vinner gör Bodies without organs. De kan faktiskt vinna hela rubbet vid en final i Aten. Deras musik tilltalar i öststaterna lika väl som i Tyskland och Sverige. Faktiskt. Man får säga vad man vill om Bard, men han kan sitt hantverk. Även om han framstår som en lallande fåne emellanåt.

Sen är det svårt. Jessica eller Jessica eller Patrik eller Kayo. Absolut inte Gregor eller Elysion. Vill ni ha ballader eller stonch-stonch i högtalarna?

Jag tror jag föredrar Folcker. Isakssons ballad känns igen från allt annat han nånsin gjort. Kayos 007-flirt fungerar inte på mig och Fame-Jessica känns inte särskilt passionerad.

Så. BWO och Folcker till final. Sen är det jämt skägg i andra chansen. Isaksson, Kayo eller Fame-Jessica. Men se upp. Pudlarna kan skrälla.

Start spreading the news...

...I'm leaving today.

Japp. Jag sticker nu, bort på kurs. Vet inte om jag har möjlighet att blogga nåt, så jag höjer därför varningsflagg redan nu. Men, jag ska försöka hinna med att rapportera mina avancerade gissningar, alternativt vilda spekulationer, angående vinnare i Melodifestivalen.

Jag ska bara:
1. Tvätta.
2. Packa.
3. Plocka ur alla garderober och badrummet och hallen och köket eftersom att det ska stambytas i huset.
4. Umgås med mormor
5. Äta middag med familjen i byn.

Just det... Det är rätt mycket som ska hinnas med. Och allt för en kurs långtbortistan.

//M

2006/03/01

Lust for life

Ibland liksom sinar orden. Motgångar, mothugg, interna stridigheter innanför pannbenet sätter stopp.

Men, jag ruskar av mig. Måste berömma R för en särdeles trevlig tillställning i lördags. Herregud, det blev en tolvtimmarsfest! Dans, roligt sällskap, givande (och ibland inte) diskussioner! Vad mer kan en flicka önska?

Vad mer är, vi har nu definitivt bestämt oss för att resa utomlands tillsammans. Medelhavet, typ. Inga närmre krav på destination än så. Bara det är ett ställe där man kan koppla av samtidigt som vi kan umgås, intensivt. Nu återstår bara en liten, liten detalj. Vi måste hitta en dag som vi kan träffas på för att boka in den där resan. Inte det lättaste. Vi jobbar skumma tider båda två, och jag ska dessutom bort på en massa kurser å det snaraste.

Men det löser sig. För åka ska vi.

Nu ska jag ägna en timme eller två i mörkret åt att lyssna på Anna+Iddes skiva. Jag ser fram emot att få höra deras tolkning av Toni Holgerssons underbara ”Blå andetag”. En av mina älskalåtar. Har många sådana, men Toni... Åh, Toni... Je t'adore! (eller hur det nu stavas)

Tokiga människa, tänker du nu. Ska hon inte sova? Visst, det låter som ett bra förslag, men jag har inte riktigt gått ner i varv ännu. Att ligga i mörkret och lyssna på musik kan vara precis det som behövs för att vaggas in i lugnet. Så det så.